Inici | català | Español | English
Itinerart | Instal·lacions | Embalatges | Equip | Contacte
ItinerartItinerartItinerartItinerartRECORDAR PER NO TORNAR-HI ItinerartItinerartItinerartItinerart
Reverberatio
Obres de Tom Carr 1974-2009

Nominada als premis ACCA de la Crítica d’Art 2010

Sinopsi
La exposició REVERBERATIO es planteja com una mirada a la trajectòria artística de Tom Carr, des dels seus primers dibuixos realitzats ek 1974, fins a les obres produïdes especialment per aquesta exposició.

Tal com el seu títol indica, el discurs de l’exposició transcorre a través de diverses reverberacions, produïdes per les ones creatives sorgides de l’impacte artístic de l’obra exposada.

En primer lloc destaca la reverberació que es produeix en l’espai. L’obra s’expandeix des de la sala de exposició a la façana de l’edifici a través de 4 formes que són l’eix de la mostra: el cercle, l’espiral, l’hèlix i a piràmide.

L’expansió cap a l’exterior és una de les característiques de la trajectòria de Tom Carr. La relació amb el paisatge és un element destacat de la seva obra. A través de nombroses escultures, situades en llocs públics, busca sempre de manera directa la relació amb l’espectador. Algunes d’aquestes obres es poden veure projectades en una pantalla situada a l’exposició.

La segona reverberació es produeix en el temps, l’experiència temporal que es necessita per la contemplació de l’obra es veu complementada pel seguiment de la memòria del seu procés, des de les primeres creacions realitzades a Tarragona, la seva ciutat natal, fins les últimes obres, es va dibuixant una trajectòria artística que ha aconseguit un reconeixement a nivell internacional.

Un altre aspecte destacat és la relació directa d’en Tom Carr amb la forma. Un treball d’investigació constant l’ha conduit a lo més profund de la seva essència i ho aconsegueix a través de la síntesis, que li permet l’expressió del màxim amb els mínims elements, i amb la que aconsegueix el diàleg més e amb l’energia que generen les eves obres.

Aquest diàleg amb l’essència de la forma és la línia central dels quatre àmbits de l’exposició.

1. El cercle amb un clar contingut simbòlic que , tal i com ens recorda la historiadora de l’art Lourdes Cirlot en el text del catàleg, és un vertader protagonista conceptual de moltes de les seves obres.

2. L’espiral, analitzada en el catàleg pel matemàtic Claudi Alsina, ens aproxima a la dualitat ciència/art al mateix temps que ens mostra com l’energia del cercle la transforma fins convertir-se en una nova forma.

3. Quan aquesta mateixa energia abandona el pla i s’expandeix per les superfícies apareix l’hèlix que en el catàleg es percep a través de la mirada poètica de Vicenç Altaió.

4. El quart àmbit de l’exposició fa referència a la piràmide, forma evocadora de majestuositat i eternitat tal i com ens indica en el seu text l’egiptòleg Jordi Clos.

A través del moviment, utopía de molts escultors, ha convertit en realitat l’expansió de l’energia de la seva obra. També amb la llum i el color, que donen vida als volums, les seves obres deixen de ser massa estàtiques i es transformen amb força llumínica, per projectar-se en l’espai i descobrir les possibilitats de la llum com a medi escultòric.

La reverberació de la llum i el color feta realitat es visualitzen en una projecció en l’exterior, en la que Tom Carr ens ofereix la possiilitat de deixar de ser espectadors de la seva obra per embolcallar-nos en les seves formes i convertir-nos en part d’elles.

Obres
12 escultures
4 “leporelos”
1 dibuix
5 gravats
4 formes en leds
1 projecció per a pantalla
1 projecció exterior


Requisits tècnics i de conservació
75 m. lineals y 200 m2 mínims
Condicions de conservació necessàries per l’obra en paper; 45-55% de humitat relativa 18-22º C de temperatura. Nivell de lux recomenat 50

Catàleg
Existeix la possibilitat de reeditar el catàleg
Itinerart | Pol. Ind. El Verinal. C/Osona, 24. Tona | T. 93 812 32 18