Inici | català | Español | English
Itinerart | Instal·lacions | Embalatges | Equip | Contacte

ItinerartItinerartItinerartItinerartRECORDAR PER NO TORNAR-HI ItinerartItinerartItinerartItinerart
Antàrtida. Temps de canvi
Mireya Masómuseu de montserrat
«L’Antàrtida és la presència visible del canvi. El temps cronometrat es materialitza en un transcurs sense pausa de sol i boira, de calma, de nevades i pedregars escombrats pel vent, de marees, d’avenços i retrocessos de llenques i blocs de glaç sobre la badia. És un paisatge en moviment, no roman res més enllà de l’instant. Aquí a l’Antàrtida cada segon té el valor del present. Apareix i desapareix abans que puguis recordar-lo.» Mireya Masó

Mireya Masó empra com a mitjans més habituals el vídeo i la fotografia, i els darrers anys s’ha centrat en l’estudi de l’ésser humà a través de la seva projecció en el paisatge. A ANTÀRTIDA. TEMPS DE CANVI , però, es confronta amb un paisatge natural a penes intervingut per l’home, i dirigeix la seva investigació cap als mecanismes de percepció de l’ésser humà davant d’un medi en contínua transformació.

L’exposició, que dialoga amb la investigació científica des de la perspectiva artística, parteix del treball de camp realitzat durant l’estiu austral del 2006 a les bases argentines de l’Antàrtida, en col·laboració amb l’ecòloga marina Mercedes Masó.

A partir de les converses mantingudes entre l’artista i científics procedents de diferents disciplines, s’organitzarà un encontre paral·lel a l’exposició, per abordar qüestions com la percepció en el medi antàrtic des de la glaciologia, la biologia, la psicologia, la neurologia i altres disciplines, i la interpretació dels microorganismes antàrtics des de la bionanotecnologia i l’arquitectura. D’aquesta manera es fixen dos eixos, des de la percepció macroscòpica, mostrada a través de les llenques de glaç que conformen el paisatge antàrtic, i la microscòpica, a partir d’una experimentació amb les diatomees, part del fitoplàncton antàrtic.

Aquesta mostra completa i conclou un cicle d’investigació de l’artista de tres anys de durada, centrat en l’Antàrtida. Es presenta per primera vegada a l’Arts Santa Mònica un material inèdit i produït expressament per a aquesta ocasió.

El projecte expositiu anirà acompanyat d’un cicle d’activitats destinades a un públic ampli (que inclou grups escolars), amb l’objectiu d’aproximar-se a l’Antàrtida i, en general, reflexionar sobre el medi ambient.

El projecte compta amb la col·laboració de la Dirección Nacional del Antártico Argentino (DNA), l’Institut de Ciències del Mar de Barcelona (CSIC) i l’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya (IAAC). L’exposició formarà part del programa «I do», un projecte europeu que engloba centres i museus en una acció col·lectiva contra el canvi climàtic durant el 2010, dins el VII Programa Marc de la Unió Europea.

Comissariat
Alicia Chillida

Organitza
Arts Santa Mònica - Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació

Produeix
Arts Santa Mònica - Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació

Col·labora
Unitat de Tecnologia Marina (UTM-CSIC), Dirección Nacional del Antártico - Instituto Antártico Argentino, Institut de Ciències del Mar de Barcelona (ICM-CSIC), Institut d'Arquitectura Avançada de Catalunya

Patrocina
Agraïments:
Santa & Cole

Col·laboradors
Mercedes Masó, Marta Malé, Enric Puig Punyet, Patricia Homs


Dossier
de premsa
Disseny
expositiu


Itinerart | Pol. Ind. El Verinal. C/Osona, 24. Tona | T. 93 812 32 18